"Either write something worth reading or do something worth writing."
Pull me downΑνεβήκαμε στο πιο σύγχρονο «παρατηρητήριο» της πόλης, μάθαμε τα μυστικά του ιστορικού κτηρίου και καταλήξαμε πως τελικά είναι ωραία, όταν κοιτάς από ψηλά!
Από την Πάμελα Λύτρα
Ο Πύργος των Αθηνών αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα, αλλά και πιο ιστορικά ταυτόχρονα, κτήρια της πρωτεύουσας. Το έργο ξεκίνησε το 1967, κατόπιν μεγάλης μελέτης αντίστοιχων έργων του εξωτερικού. Στα πρότυπα διαφόρων μεγαλουπόλεων του κόσμου, η κατασκευαστική εταιρεία ΑΛΒΕΡΤΗΣ - ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ με την 30ετή πείρα της, πήρε το ρίσκο να φτιάξει τον πρώτο ουρανοξύστη στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη κατασκευαστική ήταν γνωστή για τα πρωτοπόρα επιτεύγματά της, όπως είναι ο Πύργος Απόλλων, το μαιευτήριο ΜΗΤΕΡΑ, το ίδρυμα Ευγενίδη στη λεωφόρο Συγγρού, το ξενοδοχείο Απόλλων στο Καβούρι, η αμερικανική κι αγγλική πρεσβεία. Ο Πύργος των Αθηνών είχε στόχο να γίνει το νέο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας, που θα τραβήξει το ενδιαφέρον κι επιχειρήσεων του εξωτερικού. Οι προδιαγραφές ήταν να στεγάσει 2. 500 εργαζόμενους, να διαθέσει 24. 000 τ.μ. για καταστήματα, να δέχεται καθημερινά 1. 000 επισκέπτες και να είναι έτοιμο μέσα σε τρία χρόνια! Το έργο απαιτούσε ενάμιση χρόνο μελέτης, ολοκληρώθηκε το 1971 και κόστισε περισσότερες από 250. 000. 000 δραχμές.
Ο Τύπος κι οι αντιδράσεις
Τόσο ο εγχώριος όσο κι ο ξένος τύπος είχαν γοητευτεί από τον πρώτο ουρανοξύστη στην Ελλάδα κι αφιέρωσαν αρκετές σελίδες σε αυτόν. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις κάποιων πολιτών για την ανέγερση ενός τόσο ψηλού κτηρίου, εξαιτίας του φόβου ότι θα χαλούσε την αισθητική της πόλης, πολεοδόμοι, πολίτες κι αρχιτέκτονες ήρθαν σε ανοιχτό διάλογο. Ο γερμανικός τύπος έγραφε πως η Αθήνα απέκτησε κάτι από τη σύγχρονη οπτική της Νέας Υόρκης, ενώ η Αθήνα έγινε για πρώτη φορά παγκοσμίως γνωστή για ένα σύγχρονο έργο και ως ένα επιχειρηματικό κέντρο. «Ο Πύργος των Αθηνών είναι σε όλα αυτάρκης! Για πρώτη φορά ο άνθρωπος κατορθώνει να φέρει σε αρμονία το περιβάλλον με τον εαυτό του και τα τεχνικά μέσα. Καλύτερα λοιπόν πρέπει να λέμε ότι πρόκειται για το τελευταίο επίτευγμα της διεθνούς οικονομικής, παρά για τον πρώτο ελληνικό ουρανοξύστη!», τόνιζε τότε η εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ.
Γιατί ο Πύργος είναι ξεχωριστός
«Αν είσαι πεσμένος, σου δίνει μία αισιοδοξία ότι βλέπεις τον κόσμο από ψηλά κι όταν κατεβαίνεις, επιστρέφεις στην πραγματικότητα…»,λέει ο Κ. Σταματόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος με οπτικά στον Πύργο των Αθηνών κι ένας από τους πρώτους αγοραστές.
«Είναι ένα διαχρονικό και λειτουργικό κτήριο, που δεν το έχει ακουμπήσει ο χρόνος. Πρέπει να προβάλλεται περισσότερο στο εξωτερικό.»,
τονίζει για το «σύγχρονο Παρθενώνα» όπως συνηθίζει να τον αποκαλεί.
Ποια είναι τα προνόμια του να έχεις μερικά τετραγωνικά στον Πύργο;
Πάνω απ’ όλα είναι ο ψυχολογικός παράγοντας. Ένας δικός σου χώρος στον Πύργο των Αθηνών, σου δίνει τη δυνατότητα να αισθάνεσαι ασφαλής, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της αγοράς.
Πόσο έχουν αλλάξει οι τιμές ενοικίασης ή αγοράς στον Πύργο των Αθηνών;
Οι τιμές κινούνται μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Όταν κάποιος θέλει να το πουλήσει, το δίνει και πιο κάτω απ’ όσο κοστίζει στην αγορά. Εκείνος όμως που θ’ αγοράσει, για λόγους prestige, το δικό του χώρο στον Πύργο, είναι αποφασισμένος να διαθέσει περισσότερα χρήματα. Συνήθως εδώ δεν πωλούνται μαγαζιά, αλλά ολόκληροι όροφοι.
Πόσο κοστίζει σήμερα ένας όροφος στον Πύργο των Αθηνών;
Οι όροφοι κοστίζουν γύρω στις 4. 000 ευρώ το τετραγωνικό.
Το Καταστατικό του Πύργου είναι περιοριστικό για τους ενοίκους;
Δε μπορούν να γίνουν αλλαγές που αλλοιώνουν την όψη του. Απαγορεύεται η μετατροπή σε χώρους εστίασης κι η χρήση από κάποιον άλλο, εκτός του ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή. Οι επιχειρήσεις που φιλοξενούνται όμως είναι αξιόλογες, όπως πρεσβείες και ναυτιλιακές εταιρείες.
Το κύρος μίας επιχείρησης αποτελεί κριτήριο για την αγορά ή στέγασή της στον Πύργο;
Είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Ειδικά από τη στιγμή που ο Πύργος ξεκίνησε ως ένα έργο με υψηλές φιλοδοξίες…
Θα το πουλούσατε ποτέ;
Αυτό εδώ το μαγαζί μού γεμίζει τη ζωή. Δε θα το πουλούσα, δε θα το νοίκιαζα. Μόνο συνεργατικά θα το έδινα.
Ποια διαδικασία ακολουθείται σήμερα για την αγορά ή ενοικίαση χώρου στον Πύργο;
Αυτό αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, ένα πρόβλημα. Ο Πύργος των Αθηνών οφείλει να έχει ένα δικό του site μέσα από το οποίο θα ενημερώνονται τακτικά οι ενδιαφερόμενοι για τις πωλήσεις ή ενοικιάσεις. Έτσι θα γίνεται σωστά η διαδικασία και χωρίς την ανάγκη μεσολαβητών. Τώρα οι επαφές γίνονται μέσω του λογιστηρίου και της διαχειριστικής επιτροπής.
Τώρα που μιλάμε, είναι όλα τα γραφεία κι οι όροφοι πιασμένοι;
Υπάρχουν εποχές πληρότητας κι ελλείμματος σε γραφεία. Συνήθως μάλιστα, οι αγοραστές είναι σε αναμονή. Τώρα, μετά την αποχώρηση της εταιρείας ECO που καταλάμβανε επτά ορόφους, έχουμε μία μικρή «κοιλιά» αλλά δε νομίζω για πολύ.
Το ήξερες ότι