Υδροπλάνο: Ο εκδοτικός που πιστεύει στους “νέους”

To Yδροπλάνο ξεκίνησε τις «πτήσεις» του τον Φεβρουάριο του 2019. Φέτος έκλεισε κι επίσημα τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του. Πίσω από τον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο υπάρχουν πολλά πρόσωπα, που δουλεύουν μέρα και νύχτα, διατηρώντας πάντα ένα φωτεινό χαμόγελο, για να δείξουν έμπρακτα την αγάπη τους για το βιβλίο και να αναδείξουν νέα συγγραφικά ταλέντα. Κεντρικό πρόσωπο της «μηχανής» του Υδροπλάνου είναι η Αναστασία Κορινθίου.

Την Αναστασία δεν τη γνωρίζω καλά, αλλά πιστεύω ότι έχω καταλάβει αρκετά πως λειτουργεί. Είναι μία γυναίκα με έντονη προσωπικότητα, με φαντασία και θέληση που ξεπερνούν κάθε εμπόδιο που μπορεί να προκύψει και με συμπεριφορά που αρμόζει σε μία ευαίσθητη συγγραφέα και μία γλυκιά μητέρα. Κάπως έτσι δε φανταζόμαστε άλλωστε έναν άνθρωπο που είναι ο ίδιος καλλιτέχνης και που πιστεύει στο βιβλίο, τον λόγο, την ελεύθερη έκφραση;

Η Αναστασία Κορινθίου, είναι συνιδρύτρια του εκδοτικού οίκου Υδροπλάνου, συγγραφέας, σεναριογράφος (έχει γράψει το βιβλίο της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς «Για την καρδιά ενός Αγγέλου») κι όπως την αποκαλούν όσοι τη γνωρίζουν καλά, μία ροκ νεράιδα!

«Δε φιμώνομαι και δε συμβιβάζομαι! Με κάνει ευτυχισμένη το γέλιο των παιδιών και των γερόντων, αγαπώ απόλυτα, δίνομαι απόλυτα, φεύγω σιωπηλά, πιστεύω στα παραμύθια, μισώ τα παραμυθιάσματα  και δε δέχομαι τον όρο ακατόρθωτο.»

Η Αναστασία λοιπόν αγαπάει το βιβλίο και τον δημιουργό του, σέβεται τη γραπτή (κι όχι μόνο) έκφραση και πριν από δύο χρόνια, αποφάσισε να το δείξει έμπρακτα ιδρύοντας τον εκδοτικό οίκο Υδροπλάνο.

«Αν και συγγραφέας η ίδια, παίρνω περισσότερη χαρά με τη χαρά των ομότεχνών μου. Στο Υδροπλάνο μας θα βρείτε βιβλία κοινωνικά, αισθηματικά, φαντασίας, αστυνομικά, αυτοβελτίωσης, παιδικά, εφηβικά αλλά και ποιητικές συλλογές.»

Ποιοι είναι οι εμπνευστές του και ποια η έμπνευση που οδήγησε στη δημιουργία του;

Όλα ξεκίνησαν όταν γνώρισα τον Θοδωρή Ευθυμιάδη και τη σύζυγό του Σοφία Θάνου! Μαζί μοιραστήκαμε το «κοινό μας όνειρο» για έναν φρέσκο εκδοτικό οίκο που θα γίνει πραγματικό «σπίτι» για τους συγγραφείς. Το Υδροπλάνο μας, είχε, έχει και θα έχει ως στόχο την  ανάδειξη νέων συγγραφέων. Χαιρόμαστε για τις μεταγραφές «καταξιωμένων» λογοτεχνών αλλά για εμάς πρωταρχικός μας σκοπός θα είναι να μη γεράσει συγγραφικά η Ελλάδα! Με φρεσκάδα, πνεύμα συνεργασίας και πολλή όρεξη συνεχίζουμε τις δράσεις μας.

Είναι αλήθεια ότι ο εκδοτικός οίκος Υδροπλάνο δίνει ευκαιρίες σε νέους συγγραφείς;

Δίνει και μάλιστα χωρίς να μιλάμε για αυτοέκδοση. Θεωρώ πως ο χώρος του βιβλίου δεν περνάει κρίση, απλά η υπάρχουσα εκδοτική κρίση είναι, σε αρκετές περιπτώσεις, λάθος! Εγώ θα σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια, πως υπάρχουν διαμάντια εκεί έξω που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από βιβλία του εξωτερικού.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο πια στην εποχή μας ένας νέος συγγραφέας να δείξει το έργο του;

Γιατί απλούστατα δεν τολμούν να ρισκάρουν επενδυτικά οι εκδοτικοί οίκοι στο «καινούργιο». Αυτό ουσιαστικά έκανε κατεστημένο την αυτοέκδοση. Λυπάμαι που το λέω, μα τις περισότερες φορές που απαντώ θετικά σ’ έναν νέο δημιουργό για την έκδοση του βιβλίου του, πάιρνω πάντα πίσω την ίδια γεμάτη αγωνία ερώτηση: «Και πόσα χρήματα θέλετε από εμένα;» Είμαστε ομοφοβικοί στο νέο και διαφορετικό. «Δεινοσαυρίζουμε» και καμαρώνουμε για το λογοτεχνικό μας χθες δίχως να δημιουργούμε τα θεμέλια για ένα αύριο γεμάτο… ΦΩΣ!

Γιατί πιστεύετε πως υπάρχουν πολλοί που επιλέγουν (κι όχι λόγω απόρριψης αλλά πραγματικά από επιλογή) την αυτοέκδοση;

Γιατί έχουν τον φόβο πως δεν θα γίνουν ποτέ brand name ή best seller.

Υπάρχει κι η δυνατότητα αυτοέκδοσης στο Υδροπλάνο;

Για αυτούς που επιμένουν ναι….Είναι κάποιοι που θέλουν να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στην έκδοση του βιβλίου τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις δε μπορώ να πω όχι. Απλά ΔΕ δεχόμαστε αυτοέκδοση σε βιβλίο που δεν έχει περάσει από έγκριση.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε, για την αξιολόγηση κι έγκριση ή μη ενός καινούργιου βιβλίου;

Διαβάζω εγώ προσωπικά όλα τα βιβλία ενηλίκων (πολύ ξενύχτι) και η κυρία Θάνου τα παιδικά και εφηβικά μας. Συζητάω πάντα με την ομάδα μου (Νατάσα, Αγγελική, Λάμπρο, Ηλία, Μαρία, Ιριάνα, Γιάννη) τη θεματολογία και προχωράμε στην αναζήτηση του ιδανικού εξωφύλλου, οπισθοφύλλου, Promo, διανομής και διακίνησης.

Υδροπλάνο: Τι να περιμένουμε από τον ανερχόμενο εκδοτικό οίκο το 2021;

Πολλά όμορφα βιβλία καταξιωμένων συγγραφέων που πίστεψαν σ’ εμάς, υπέροχα βιβλία νέων συγγραφέων που είμαστε σίγουροι πως θα γίνουν πολύ σύντομα γνωστοί και πολλές διαφορετικές ιδέες με τη φρεσκάδα που μας χαρακτηρίζει κι έχετε αγαπήσει.

Κι εμείς με τη σειρά μας όμως, περιμένουμε κι άλλα βιβλία σας για να τα βγάλουμε στο ΦΩΣ! Εκεί που πετάμε ΜΑΖΙ σας δυο χρόνια τώρα.

Εκδόσεις Υδροπλάνο

Instagram

Facebook