Δημιουργικότητα… Καθένας από εμάς έχει ένα δικό του, “μυστικό μέρος”, στο οποίο δημιουργεί. Αυτό το “μέρος” μπορεί να είναι ένας φυσικός χώρος (ένα δωμάτιο, ένα ατελιέ, ένα πάρκο στη γειτονιά, ένα ήσυχο σημείο στο βουνό) ή και μη. Ποιος σταματάει άλλωστε να δημιουργεί στο μυαλό ή την καρδιά;
Η διαφορά βρίσκεται στο ότι κάποιοι από εμάς το ξέρουμε ότι δημιουργούμε και κάποιοι αρνούμαστε να το πιστέψουμε. Στην πραγματικότητα όμως όλοι το έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να το κάνουμε…
Ποιος δεν έχει μαγειρέψει, ποιος δεν έχει ζωγραφίσει, ποιος δεν έχει κάνει τη διακόσμηση του σπιτιού του και ποιος απλά δεν έχει ταιριάξει τα ρούχα κι αξεσουάρ του;
Η δημιουργία λοιπόν έχει πολλούς μα πάρα πολλούς τρόπους να ξεπετάγεται εκεί που δεν την περιμένεις!
Η δημιουργικότητα είναι μία κατηγορία μόνη της
Η οικονομική κρίση και η ανάγκη για επιπλέον έσοδα, αλλά και καλύτερη ψυχική υγεία, έχουν ευτυχώς επαναφέρει τονωμένη τη δημιουργικότητα στην καθημερινότητά μας.
Ουσιαστικά όμως δεν πρόκειται απλά για μία ανάγκη, αλλά για κάτι πολύ πιο δυνατό από τις “συμβατικές σκέψεις” μας. Η δημιουργικότητα είναι δύναμη, συναίσθημα, μυστικό, έμπνευση, αγάπη για κάτι, ενέργεια, πίστη…
Είναι γενικά μία οντότητα! Μία οντότητα, που ξέρεις ότι υπάρχει και χρειάζεται εκείνο το “μυστικό μέρος” για να εκδηλωθεί.
Δώσε τη μορφή που της αξίζει
Ας θέσουμε ως κοινή βάση το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχει πρωτοτυπία. Και για να το πούμε ακόμη πιο σωστά, η πρωτοτυπία είναι κάπως περιορισμένη αφού τα περισσότερα έχουν γίνει και τα περισσότερα έχουν ειπωθεί.
Από αυτά όμως κρατάμε το “καλό κομμάτι” (αυτό που μας κάνει το κλικ) και το εξελίσσουμε πατώντας πάνω στη δική μας, προσωπική μορφή δημιουργικότητας.
Η πράξη λέει…
1. Αύξησε την παρατηρητικότητά σου και δες τους μεγάλους “δημιουργούς” του τομέα σου. Ο Pablo Picasso είχε δηλώσει χαρακτηριστικά “Art is theft”.
2. Βάλε την προσωπική πινελιά σου σε αυτά που βλέπεις γύρω σου. Είπαμε παρατηρητικότητα, αλλά όχι αντιγραφή.
3. Συνδύασε στοιχεία, όπως για παράδειγμα τη γνώση με την εμπειρία.
4. Κάνε τα συναισθήματά σου πράξη. Αυτό που έχεις στην καρδιά σου, μοιράσου το με τους άλλους.
5. Προσποιήσου πως είσαι καλλιτέχνης και δώσε βάση στην ανάπτυξη του emotional brain σου.
6. Μη χάνεις την επαφή με τους ανθρώπους. Οι διαπροσωπικές σχέσεις κι αντιδράσεις τους θ’ αυξήσουν τη δημιουργικότητά σου.
7. Απαλλάξου από ό,τι ταλαιπωρεί το μυαλό σου. Για παράδειγμα μετέτρεψε τη φοβία σου σε… ό,τι μορφή τέχνης σου αρέσει!
8. Δώσε πάθος- κι όχι απαραίτητα πόνο- σε ό,τι κάνεις.
9. Γνώρισε καλύτερα τα προσωπικά όρια της δημιουργίας σου.
Τέλος είναι κάποιες φορές που το γεγονός ότι δεν τα έχουμε όλα, οδηγεί σε δημιουργικότητα.
Οραματίζεσαι, επιθυμείς, προσπαθείς, εμπνέεσαι. Ακόμη και τα λάθη ή οι αποτυχίες, που σε κάνουν αρχικά πιο ευάλωτο και μετά- συνήθως- πιο δημιουργικό, σου θυμίζουν πως η δημιουργικότητα είναι σαν τον έρωτα… messy!