Mind mapping: Τι είναι και πως λειτουργεί

Το mind mapping είναι ουσιαστικά η καταγραφή σκέψεων, στη μορφή ενός ιστού αράχνης. Πως γίνεται και σε τι εξυπηρετεί;

Ξεκινάμε σημειώνοντας την κεντρική ιδέα, γύρω από την οποία υπάρχουν άλλες μικρότερες που την εξυπηρετούν. Όλες όμως σχετίζονται με την κεντρική, κάνοντας focus σ’ εκείνη. Όχι δεν είναι ένας καινούργιος τρόπος brainstorming αφού επινοήθηκε τη δεκαετία του ’70 από τον Άγγλο ερευνητή Tony Buzan. Αποτελεί όμως μία λύση στον τεράστιο όγκο πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά, σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Εξάλλου και ο εμπνευστής της, το έκανε για να μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα τον όγκο των σπουδών του.

Πως λειτουργεί το mind mapping

Η νοητική χαρτογράφηση, όπως είναι ο ελληνικός όρος, ορίζει ένα θέμα ως κέντρο. Είναι το θέμα που επιθυμούμε να αναπτύξουμε (ένα project ή μία ιδέα). Οι σκέψεις που συνδέονται με αυτό το κεντρικό θέμα, διακλαδίζονται. Έτσι αναπτύσσουμε ένα δέντρο από «κλαδιά» σκέψεων. Η ανάπτυξη αυτών των «κλαδιών» έχει την κατεύθυνση ενός τυπικού ρολογιού. Στο τέλος κάθε κλαδιού σημειώνεις μία υποσκέψη ή υποιδέα, η οποία φυσικά έχει σχέση με το κεντρικό θέμα. Αυτή η υπο- σκέψη ή υπο- ιδέα είναι το “child topic”. Για παράδειγμα αν έχουμε ως κεντρικό θέμα την υγεία, μερικά child topics είναι η διατροφή, η άσκηση, η ψυχολογία κτλ. Να σημειώσουμε ότι κάθε child topic, ορίζεται απλά με μία λέξη.

Από την άλλη η κάθε υπο- ιδέα μπορεί να αναλυθεί σε βάθος και η κεντρική ιδέα της να διακριθεί σε κάποιες υποκατηγορίες που τη χαρακτηρίζουν. Στην περίπτωση της διατροφής έχουμε τις πρωτεϊνες, τις φυτικές ίνες, τους υδατάνθρακες κ.ά.

Στη νοητική χαρτογράφηση ή αλλιώς στο mind map, οι καταγράφοντες ξεκινούν την εμβάθυνση του θέματος από το γενικό στο ειδικό. Από την κεντρική ιδέα και το βασικό θέμα προς τα έξω στις υπο- ιδέες και υπο- σκέψεις. Ποτέ αντίστροφα, γιατί χάνεται το focus στο εφαλτήριό μας.

Γιατί να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία

  1. Συγκεντρώνουμε σ’ ένα μόνο χαρτί όλες τις ιδέες μας
  2. Εξοικονομούμε χρόνο
  3. Συγκεντρωνόμαστε καλύτερα, αφού τα βλέπουμε όλα μπροστά μας και ξέρουμε ποια είναι η κεντρική ιδέα στην οποία πρέπει να δώσουμε βάση
  4. Δε χάνουμε το focus μας
  5. Ενισχύουμε τη μνήμη μας
  6. Διατηρούμε μία ροή στη σκέψη μας
  7. Εμβαθύνουμε περισσότερο στο θέμα μας
  8. Κάνουμε τη δουλειά μας πιο ευχάριστη, με το σχεδιάγραμμα του mind mapping αλλά και χρησιμοποιώντας χρώματα στις υπο- σκέψεις, υπο- ιδέες μας

Mind mapping: Σε ποιους απευθύνεται

Σε όλους από την ηλικία των 8 ετών και άνω. Στους επιχειρηματίες, στους δημιουργικούς, στους καλλιτέχνες, οι εκπαιδευτικοί, οι διαχειριστές έργων, οι managers, οι μαθητές και φοιτητές, άτομα με δυσλεξία ή αδυναμία συγκέντρωσης.