Σίγουρα έχεις διαβάσει πολλά άρθρα για το πως να θέσεις, αλλά και πως να πετύχεις τα New Year’s Resolutions. Κάποια από αυτά σε γέμισαν αισιοδοξία και πιθανότατα να έδωσαν το απαραίτητο κίνητρο. Πολλά από αυτά όμως σού φάνηκαν κλισέ και βαρετά, σωστά;
Πόσο μάλλον μετά από μία χρονιά σαν το 2020, που κατάφερε να ανατρέψει όλα όσα πιστεύαμε για το πιθανό και απίθανο, το καλό και το κακό, την αλήθεια και το ψέμα, το κοινό καλό και την ατομικότητα, την ευθύνη και την ανευθυνότητα, την κοινωνική ζωή και την απομόνωση, την οικογένεια και τον εαυτό μας…
Ωστόσο έχουμε ανάγκη να στοχεύσουμε κάπου, ειδικά σε κάθε νέα αρχή όπως είναι μία Δευτέρα, τα γενέθλιά μας, ένας καινούργιος μήνας ή ένας ολοκαίνουργιος χρόνος! Και ξέρεις κάτι; Σύμφωνα με τους επιστήμονες τότε είναι που πετυχαίνουμε τους στόχους μας, σε κάθε νέα αρχή. Γιατί τότε έχουμε την όρεξη, τη δύναμη, την ελπίδα και την απαιτούμενη αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε ΣΤΗΝ αλλαγή.

New Year’s Resolutions, 2021 σού ερχόμαστε!
Είσαι σε mood «το πάμε εβδομάδα την εβδομάδα» και δεν αισθάνεσαι τη διάθεση να κάνεις την κλασική λίστα της νέας χρονιάς. Σε καταλαβαίνω και σε νιώθω αλλά αν θέσεις μικρούς εφικτούς στόχους, που σχεδόν ξέρεις ότι θα τους πετύχεις, το μυαλό σου θα αναγνωρίσει τη νίκη και θα απελευθερώσει όλα εκείνα τα θετικά νευροχημικά που έχει τόση ανάγκη. Επομένως, το GLM προτείνει:
- Κάνε μικρότερη λίστα
- Άσε το resolution και πιάσε το πλάνο, αφού το μυστικό κρύβεται στο «πως» και όχι στο «τι» θα καταφέρεις.
- Φρόντισε ώστε η λίστα σου να περιλαμβάνει και πολλούς, μικρούς εφικτούς στόχους που θα κερδίζεις καθημερινά.
- Κάνε ένα 6μηνιαίο πλάνο καθημερινότητας, το οποίο θα τηρήσεις πιστά για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και πιστεύεις πως θα σου αλλάξει ουσιαστικά τη ζωή. Τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτό το 6μηνο; Υγιεινές συνταγές, ένα πλούσιο πρωινό γεύμα, 10’ λεπτά διαλογισμού την ημέρα, φρέσκα λουλούδια στο γραφείο σου, πρωινό ξύπνημα με μουσική, μία καινούργια γνώση μέσα από ένα σεμινάριο/ εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θέλεις να παρακολουθήσεις και συνέχισε τη λίστα σου αυτοβούλως…
- Δώσε χρόνο και χώρο στον εαυτό σου. Αναλογίσου πόσα «πήρες» πίσω στη ζωή σου, κατά τη διάρκεια των δύο lockdowns, χάρη στον χρόνο που σου έδωσε το 2020.

Το 2020 δεν ήταν μία «χαμένη» χρονιά
Μπορεί να μην ήταν αυτό που περιμέναμε, ούτε αυτό για το οποίο στολιστήκαμε και γιορτάσαμε πέρυσι τέτοια μέρα (Παραμονή Πρωτοχρονιάς) αλλά είχε και τα καλά του. Πριν περάσουμε στα πιο προσωπικά θετικά του έτους που αποχαιρετάμε, ας δούμε πρώτα το κοινό καλό.
Η Αφρική τελείωσε με την πολιομυελίτιδα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε ότι ο ιός της πολιομυελίτιδας εξαλείφθηκε πλέον και από την αφρικανική ήπειρο. Να θυμήσουμε ότι πριν από 25 χρόνια η συγκεκριμένη ασθένεια οδηγούσε στην παράλυση περισσότερων από 75.000 παιδιά τον χρόνο, σε ολόκληρη την ήπειρο.
Η ηπατίτιδα Β απομακρύνεται πλέον από τα παιδιά
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα περιστατικά ηπατίτιδας Β σε παιδιά κάτω των πέντε ετών μειώθηκαν κάτω από το 1% το 2019. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε:
«Κανένα βρέφος δεν πρέπει να μεγαλώνει για να πεθάνει από ηπατίτιδα Β, επειδή δεν εμβολιάστηκε. Καταφέραμε να μειώσουμε δραματικά τον αριθμό των περιπτώσεων ηπατικής βλάβης και καρκίνου του ήπατος στις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Διευθυντής του ΠΟΥ Γενικός.
Ανακαλύφθηκε εμβόλιο για τη θεραπεία κάποιων μορφών καρκίνου
Το συγκεκριμένο εμβόλιο αναπτύχθηκε από ερευνητές που εδρεύουν στο Ινστιτούτο Μεταφραστικής Έρευνας της Αυστραλίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Queensland. Το εμβόλιο αυτό λοιπόν, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία κάποιων καρκίνων του αίματος αλλά κι άλλες κακοήθειες.
«Ελπίζουμε ότι αυτό το εμβόλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία καρκίνων αίματος, αλλά και άλλες κακοήθειες, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, των πνευμόνων, των νεφρών, των ωοθηκών, του παγκρέατος και του γλοιοβλαστώματος», δήλωσε η επικεφαλής αναπληρώτρια καθηγήτρια, Κρίστερν Ράντφορντ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, η συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας για το 2020 παρουσίασε πολλές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου ενός βήματος προόδου στη θεραπεία ασθενών με πρόσφατα διαγνωσμένο προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών, μία καινοτόμο έρευνα για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού και μία επιτυχημένη δοκιμή για καρκίνο του προστάτη χρησιμοποιώντας ένα υπάρχον φάρμακο για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.
Οι θάνατοι από την τρομοκρατία μειώθηκαν κι άλλο
Μπορεί ο ρατσισμός να χτύπησε κόκκινο, δυστυχώς, αλλά οι θάνατοι από την τρομοκρατία μειώθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Μάλιστα η κατάσταση βελτιώθηκε σε 103 χώρες, αριθμός που ξεπερνάει την ετήσια βελτίωση συγκριτικά με άλλες χρονιές που καταμετρήθηκαν τα αντίστοιχα περιστατικά βίας.
Απογορεύτηκαν οι γάμοι παιδιών
Η Σαουδική Αραβία και η Παλαιστίνη απαγόρευσαν τους γάμους παιδιών και καθιέρωσαν τα 18 χρόνια ως το ελάχιστο όριο ηλικίας για να παντρεύονται.
Σημαντική πρόοδο επί του θέματος είχαμε και στο Μπαγκλαντές. Το ποσοστό των κοριτσιών που παντρεύτηκαν πριν από την ηλικία των 18 ετών, έχει μειωθεί από το 64% το 2010 πάνω από το 50%, ενώ 10 εκατομμύρια κορίτσια απέφυγαν τον παιδικό γάμο τα τελευταία δέκα χρόνια.
Ανακαλύφθηκε νερό στη Σελήνη
Η Αμερικανική Διαστσημική Υπηρεσία (NASA) κι επιστήμονες στις ΗΠΑ, ανίχνευσαν νερό στη φωτεινή, δηλαδή στην ορατή, πλευρά της Σελήνης.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στη Σελήνη υπάρχουν πολλές μικρές και μεγάλες και μόνιμες «παγίδες νερού», δηλαδή περιοχές όπου το νερό μπορεί να παγιδευτεί σταθερά. Αυτές φαίνεται να καλύπτουν μία συνολική έκταση έως 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν σε δύο επιστημονικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy» και σε σχετική συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η NASA.
Σε τι χρησιμεύει άμεσα αυτή η σπουδαία ανακάλυψη; Θα έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις για τις μελλοντικές αποστολές στο φεγγάρι. Η NASA έχει ως στόχο την επιστροφή των αστροναυτών της στη Σελήνη το έτος 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις», διαδόχου του ιστορικού προγράμματος «Απόλλων» των δεκαετιών 1960 και 1970.
Και σε ό,τι αφορά το καλό, που μπορεί να έφερε κάπως πιο άμεσα σ’ εσένα και σ’ εμένα; Μας υπενθύμισε έννοιες όπως είναι η ευγνωμοσύνη, η φιλία, η οικογένεια και η γαλήνη. Μάς έφερε πιο κοντά με τις σκοτεινές και φωτεινές πλευρές του εαυτού μας, μας άνοιξε καινούργιους δρόμους (γιατί οι δυσκολίες φέρνουν πάντα μαζί τους νέες προοπτικές) και τελικά, μας είπε ηχηρά ότι η ζωή θέλει χάρη, συγχώρεση, (αυτο)συμπόνοια και χαμόγελο. Πάρε τον χρόνο σου λοιπόν και κάνε αυτό το «με το δεξί» βήμα στο 2021.
Καλή χρονιά σε όλους!