Παιδικά παραμύθια: Γιατί έτσι μάς άρεσαν από πάντα

Παιδικά παραμύθια… Θυμάστε την εποχή, που πιστεύατε πως μία μέρα θα καταφέρετε να πετάξετε; Που η μαγεία αποτελούσε την καθημερινότητά σας και όλα μπορούσαν να συμβούν στα αλήθεια;

Τα παραπάνω αποτελούν τελικά αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας. Όλοι κρύβουμε μέσα μας-ή κι έξω μας- λίγη παιδικότητα, μία ελπίδα που βασίζεται σε μία δική μας χαρούμενη ιστορία και συχνά ταυτίζεται με κάποια ταινία, ένα βιβλίο ή μία καλλιτεχνική εμπειρία.

Μάλλον ο πραγματικός εαυτός μας πιστεύει και θέλει να πιστεύει ακόμη στα παραμύθια, ανεξαρτήτως ηλικίας. Άλλωστε μεγάλο κομμάτι των παραμυθιών έχουν κάτι από την πραγματική ζωή. Για σκεφθείτε το αγαπημένο σας παραμύθι, δεν έχει κάτι από την αλήθεια της πραγματικότητας;

Το περιβάλλον ενός παραμυθιού κάνει τη διαφορά

Ξαφνικά- είτε βλέπεις είτε διαβάζεις ένα παραμύθι- βρίσκεσαι σ’ ένα καινούργιο, συναρπαστικό περιβάλλον. Αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει το “καλό” και το “κακό” γύρω σου, αλλά δεν καταλαβαίνεις και πολύ τι ακριβώς συμβαίνει ανάμεσα σε αυτές τις δύο δυνάμεις.

Το γεγονός ότι είσαι μέσα στην ιστορία, αλλά δεν ξέρεις και τι θα συμβεί, σε συναρπάζει! Επίσης γνωρίζεις πως δεν υπάρχουν δυσκολίες σε αυτό τον κόσμο κι αν υπάρχουν, θα βρεθεί σίγουρα ένας τρόπος για να ξεπεραστούν.

Έτσι στην κορύφωση του παραμυθιού, θα νιώσεις την επιθυμητή ένταση αλλά οι ήρωες θα βρουν την άκρη τους! Τι καλύτερο;

Οι συνεχείς εκπλήξεις! Θετικές ή και αρνητικές, κάπου εκεί στη μέση του παραμυθιού τα πράγματα συνήθως δυσκολεύουν. Εμφανίζεται η αξία της προσπάθειας, της δικαιοσύνης και όχι μόνο, ενώ εσύ και οι ήρωες κάνετε τα πάντα για ν’ αποφύγετε την αποτυχία, την ήττα και τον αγώνα. Δεν είναι αυτό βγαλμένο από τη ζωή;

Το πρόβλημα έρχεται όταν το θάρρος του ήρωα δοκιμάζεται. Αυτό το ζούμε συνήθως κι εμείς (μικροί- μεγάλοι) μαζί του, μέχρι την απόδειξη της αξίας του.

Παιδικά παραμύθια και συναισθήματα

Σύγκρουση- πόνος- ταλαιπωρία- έρωτας- αδικία- συγκίνηση- αγάπη. Συναισθήματα που αντιλαμβάνεσαι κι εσύ, που βρίσκεσαι στη μέση της ιστορίας!

Περιμένεις μαζί με τον ήρωα τη διάσωση και χαίρεσαι όταν αυτός συναντά δικούς τους ανθρώπους, όταν συμφιλιώνεται, όταν πετυχαίνει το στόχο του.

Παιδικά αραμύθια: 9+ 1 λόγοι για να τα αγαπάμε

1. Εκδηλώνουν την παιδικότητα των μεγάλων

2. Διατηρούν ζωντανό ένα μέρος της παιδικής αθωότητας

3. Διευκολύνουν την εκπαίδευση των παιδιών

4. Εξάπτουν τη φαντασία

5. Ερμηνεύονται διαφορετικά από το κάθε παιδί (μικρό ή μεγάλο)

6. Εκφράζουν συναισθήματα

7. Έχουν κάτι από την καθημερινότητά μας

8. Μας γεμίζουν αισιοδοξία

9. Δίνουν ιδέες

10. Σε κάνουν να πιστεύεις ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν