Quotes: Ευθυνόφοβα σημεία στίξεως ή λεκτικό όπλο;

Τα quotes έχουν πλέον περάσει και στον προφορικό λόγο. Θυμηθείτε μόνο πόσες φορές ενώ περιγράφετε κάτι, σηκώνετε τα χέρια σας και κάνετε την κλασική κίνηση με τα δαχτυλάκια.

Η αλήθεια είναι ότι τα πολλά εισαγωγικά, τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο κουράζουν.

Χάνουν την αξία της έμφασης και κατά μία έννοια λειτουργούν ευθυνόφοβα, αφού χάρη στα quotes μπορείς να χρησιμοποιήσεις λέξεις μεταφορικά ή ως λόγια άλλου και να περάσεις έτσι έμμεσα- χωρίς να το χρεώνεσαι- το μήνυμά σου. Πονηρό ε;

Στην πραγματικότητα όμως τα quotes/ εισαγωγικά έχουν δύναμη κι ελκύουν τον αναγνώστη, όταν αποφεύγονται οι υπερβολές.

Σε μία συνέντευξη είναι αυτά που απομονώνονται και βγάζουν την ουσία της συζήτησης μεταξύ δύο ατόμων, στο διαδίκτυο εκπροσωπούν τα λόγια μεγάλων σοφών (και όχι μόνο) ενώ σ’ ένα βιβλίο τραβούν κατευθείαν το μάτι του αναγνώστη που θέλει να μάθει τι λέει ο ήρωάς του.

Αποτελούν ένα λεκτικό αλλά και γνωστικό όπλο. Γνωστικό, γιατί μας ενημερώνει, μας γνωρίζει λόγια και πράξεις ενώ ταυτόχρονα μας εμπνέει.

Διαβάζω το quote ενός επιστήμονα, λόγιου ή απλά ενός ανθρώπου με ενδιαφέρουσα για εμένα πορεία και ταυτίζομαι, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει να μου “ξυπνήσει” την έμπνευση…

Και το κλείνουμε εδώ, με αυτά τα εισαγωγικά της αφύπνισης.  Το πως θα τα χρησιμοποιήσετε/ αξιοποιήσετε, το αφήνουμε στην πένα σας!