Τηλεργασία και δουλειά από το σπίτι φάνταζαν κάποτε σαν το ιδανικό σενάριο για εσένα. Τώρα που το έζησες- ή ακόμη το ζεις- όμως δε σου φαίνεται και τόσο τέλειο όσο πίστευες πως θα ήταν.
Μάλιστα δουλεύεις περισσότερες ώρες συγκριτικά με τις ημέρες που πήγαινες στο γραφείο και δε μπορείς να καταλάβεις γιατί. Σωστά;
Γιατί δουλεύουμε περισσότερο όταν εργαζόμαστε από το σπίτι
Είσαι όλη μέρα στον ίδιο χώρο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στο “χώρο εργασίας” και στο χώρο χαλάρωσης που θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο μέρος του σπιτιού σου.
Η ίδια ευελιξία που σου δίνει το πλεονέκτημα να εργάζεσαι όποια ώρα θέλεις, είναι αυτή που συμβάλλει και στο λάθος ωράριο. Ουσιαστικά δεν «κλείνεις» ποτέ, αφού δεν εργάζεσαι το κλασικό 8ωρο.
Ακόμη όταν εργάζεσαι από το σπίτι, νιώθεις κάποιες ανεξήγητες ενοχές οι οποίες σε οδηγούν να δουλεύεις περισσότερο προκειμένου να εκπληρώσεις το χρέος σου και να αποδείξεις ότι πράγματι εργάζεσαι.
Burnout και πως θα το αποφύγεις στην τηλεργασία
Το burnout είναι χαρακτηριστικό φαινόμενο της σύγχρονης κοινωνίας, είτε δουλεύουμε στο γραφείο ούτε στο σπίτι ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή «καραντινούχοι».
Ξεκίνησε να βοηθάς τον εαυτό σου με αυτοέλεγχο, αυτοφροντίδα, αυτοπρογραμματισμό. Συνειδητοποίησε ότι εσύ ορίζεις το ωράριό σου και μέχρι να το βρεις, κάνε το πρόγραμμα στην ατζέντα σου από την προηγούμενη ημέρα για την επόμενη.
Σταμάτησε να ζεις και να εργάζεσαι απομονωμένος, γιατί η απόμονωση φέρνει άγχος. Μην ξεχνάς να κοινωνικοποιείσαι σε καθημερινή βάση και να αλληλεπιδράς κάνοντας ένα online brainstorming με φίλους και συναδέλφους. Καλή η τεχνολογία αλλά και η άμεση επικοινωνία έχει σπουδαία, αναντικατάστατα οφέλη!
Για να παραμείνεις παραγωγικός, φρόντισε να κάνεις διαλείμματα μέσα στην ημέρα. Μικρά και συχνά, σαν τα γεύματα που θα απολαμβάνεις. Ένα διάλειμμα για σνακ, πολλά διαλείμματα για ενυδάτωση με άφθονη κατανάλωση νερού και προγραμματισμένα breaks (ή ξαφνικά) για κίνηση εκτός σπιτιού. Η φυσική άσκηση θα προσφέρει οξυγόνωση στο μυαλό το οποίο θα επιστρέψει στον υπολογιστή πιο αποδοτικό από ποτέ.
Τέλος δώσε σημασία στον χώρο σου. Μη δουλεύεις όπου να ‘ναι μέσα στο σπίτι ή όπου τύχει ή μία στον καναπέ, μία στην τραπεζαρία και μία στο κρεβάτι έτσι για την αλλαγή. Διαμόρφωσε τον χώρο σου και πρόσθεσε στοιχεία που σου αρέσουν, όπως είναι παλιές φωτογραφίες, λουλούδια και πράσινο, ένα ωραίο wallpaper στον υπολογιστή σου του οποίου το desktop θέλουμε να είναι σε τάξη για να μη μας πιάνει ταραχή.
Ναι στην τηλεργασία, όχι στο burnout και την απομόνωση!