Κειμενογράφος και φύλο: Τελικά ποιο είναι το δικό του;

Κειμενογράφος και φύλο… Όταν ακουτε τη λέξη “κειμενογράφος” τι εικόνα σάς έρχεται στο μυαλό; Μίας γυναίκας που γράφει στον υπολογιστή ή ενός άνδρα;

Συνήθως τέτοιου είδους επαγγέλματα, λόγω της φιλολογικής- θεωρητικής φύσης τους, έχουν συνδυαστεί με το γυναικείο φύλο. 

Κι όμως! Υπάρχουν πολλοί άνδρες, που είναι “κολλημένοι” με τις λέξεις, αγαπούν να κάνουν λογοπαίγνια, να εκφράζονται με λόγια (κι ας είθισται οι άνδρες να μη μιλούν πολύ) και να εργάζονται δημιουργικά ως κειμενογράφοι.

Ναι, σίγουρα η πλειοψηφία των γυναικών έχει καλύτερη άποψη για τη μόδα από τους άνδρες και οι δεύτεροι περισσότερα να πουν για τους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού από μία εκπρόσωπο του ασθενούς φύλου.

Αν όμως ο καλλιτέχνης κειμενογράφος ασχολείται με fashion κι αν η γυναίκα- κειμενογράφος οδηγεί ένα ρετρό αυτοκίνητο και είναι γραμμένη στη ΦΙΛΠΑ;

Ένα ακόμη συχνό λάθος, που γίνεται, είναι ο μύθος ότι οι άνδρες είναι της ατάκας ενώ οι γυναίκες φλυαρούν.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο. Εξαρτάται από την εμπειρία του κειμενογράφου, το υλικό και brief που του δίνεται.

Η απάντησή μας στο θέμα “κειμενογράφος και φύλο” είναι λοιπόν είναι πως ο κειμενογράφος δεν έχει φύλο! Κάνει την έρευνά του σαν γυναίκα που την κυριεύει η περιέργεια, τολμάει να γράψει σαν άνδρας και προσαρμόζει την πένα του στη φυλετική θέση που πρέπει.

Εξάλλου όλοι οι επαγγελματίες (για να φύγουμε και λίγο από το θέμα “κειμενογράφος και φύλο”), έχουμε τη θηλυκή κι αρσενική πλευρά μας. Μάλιστα ο συνδυασμός αυτών των δύο μέσα μας μπορεί να δώσει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, αν γνωρίζουμε πότε να αξιοποιούμε τα χαρακτηριστικά του κάθε φύλου. Μένει μόνο να μας δώσετε το κίνητρο, ώστε να τον εξωτερικεύσουμε…