Online επιχειρηματικότητα: Τα πήγε καλά με τον κορονοϊό

Η online επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της νέας οικονομικής κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την πανδημία. Ωστόσο σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία παρατηρείται αύξηση στις αγορές online, γεγονός που δίνει ελπίδα και διάθεση για νέα ξεκινήματα σε αρκετούς εν δυνάμει ή εν ενεργεία επιχειρηματίες.

Η Βάσια Μπενέτου, σχεδιάστρια κοσμημάτων και ιδιοκτήρια του Funkyjewel, μάς εξηγεί πως πήγε το online shopping όσο εμείς μέναμε σπίτι μιλώντας αναλυτικά για όλες τις σχετικές παραμέτρους. Να σημειώσουμε πως η Βάσια διαθέτει δύο φυσικά καταστήματα σε Γλυφάδα και Τήνο και το eshop funkyjewel.com.

Eshop VS φυσικού καταστήματος

«Πράγματι, παρατηρήσαμε αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων και αυτό είναι πολύ θετικό. Μεγάλο κομμάτι βέβαια των καταναλωτών μας ήταν ήδη πελάτες μας στα φυσικά καταστήματα ή το eshop μας. Ωστόσο είχαμε και νέο κοινό που μας συνεχάρηκαν κατά την παραλαβή των προϊόντων τους αφού αυτό που πήραν, ήταν αυτό που έβλεπαν.»

Εννοείτε πως παρόλο που φοβήθηκαν τις online αγορές, το αποτέλεσμα τους ενθουσίασε;

Ναι, γιατί οι online αγορές κρύβουν και την «παγίδα» της εικόνας. Από μία εικόνα δε μπορείς πάντα να αντιληφθείς το προϊόν στο 100%.

Η online επιχειρηματική δράση μπορεί να εξισσοροπήσει τη ζημία ενός φυσικού καταστήματος;

Φυσικά και όχι! Το eshop είναι η επέκταση του καταστήματος, με πολύ λιγότερη προσωπική παρουσία και πολύ περισσότερο ανταγωνισμό. Ο τελευταίος μάλιστα δεν υπόσχεται απαραίτητα την αναλογία ποιότητας και τιμής.

Στο φυσικό κατάστημα από την άλλη, έχεις λόγο στην ποιότητα και ο πελάτης καταλαβαίνει άμεσα το διαφορετικό. Επέλεξε ο ίδιος να μπει στον χώρο, γιατί κάτι του έκανε κλικ. Δε μπήκε λόγω μίας προσφοράς.

Σίγουρα όμως το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι ένα σημαντικό εργαλείο στην περίοδο που αναγκάστηκαν τα καταστήματα να βρίσκονται σε αναστολή.

Υπάρχει ενδιαφέρον του κοινού για online αγορές;

Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον γιατί μπορείς να ψωνίζεις από τον καναπέ σου, να έχεις όσο χρόνο θέλεις να φτιάξεις το καλάθι σου, να το ξαναδείς και να συγκρίνεις. Αυτή είναι και η διαφορά όταν μιλάμε για online επιχειρηματικότητα στο κομμάτι της λιανικής πώλησης. Για όλα αυτά άλλωστε παρουσιάζουν τρομερή άνοδο τα ηλεκτρονικά καταστήματα τα τελευταία χρόνια.

Ειδικά μέσα στην καραντίνα νομίζω πως οι αγορές έδιναν μικρές χαρές και στέκονταν ενάντια στον φόβο για το αύριο.

Online επιχειρηματικότητα, αγορές και ψυχολογική διάθεση

«Οτιδήποτε, όπως και οπότε κάνεις shopping, είναι ψυχοθεραπεία. Ειδικά στα προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης, αλλά έχουν να κάνουν με την προσωπική επιλογή, τον χαρακτήρα και το στιλ σου.”

Το shopping αυτή την περίοδο μάς έδωσε χαρά και ομορφιά, σε μία στιγμή λύπης και ασχήμιας.

“Σου δίνει χαρά και νιώθεις όμορφα και ξέρεις, αυτά τα συναισθήματα είναι σημαντικά όταν αισθάνεσαι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τον φόβο και τις τοξίνες εξαιτίας αυτού του άγχους.”

Υπάρχουν έρευνες και μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η μόδα συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία, όταν διανύουμε μία δύσκολη περίοδο;

Η μόδα και το στιλ υπήρχαν πάντα. Κάθε σημαντική περίοδος της ιστορίας έχει συνδυαστεί μ’ ένα συγκεκριμένο ύφος, trend και styling.

Κάθε μεγάλη αλλαγή που συνέβη στον κόσμο, επηρέαζε και επηρεαζόταν από τη μόδα αφού η μόδα είναι εικόνες και οι εικόνες, πηγή δύναμης για τον κόσμο.

Η μόδα αποτελεί κατά τη γνώμη μου, αναπόσπαστο κομμάτι πολιτικών και πολιτισμικών αλλαγών ενώ πολλές φορές οι ίδιες αλλαγές δίνουν και την έμπνευση!

Η τέχνη έχει να κάνει με συναισθήματα. Και οι καλλιτέχνες παίρνουν αυτά τα γεγονότα και τα ωραιοποιούν, ώστε να είναι ομαλή η μετάβαση στο αύριο.

Online επιχειρηματικότητα και πρακτικές αλλαγές

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων χρειάζονται τη στήριξή σας. Αυτό που συμβαίνει, δε θα σταματήσει άμεσα. Έτσι για να επανέλθει η κανονικότητα, θα πάρει καιρό. Επομένως στηρίξτε την οικονομία, στηρίξτε τους επιχειρηματίες με καταστήματα λιανικής και τους δημιουργούς- καλλιτέχνες όπως είναι ένας σχεδιαστής κοσμήματος, ρούχου ή υποδημάτων.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά δε θα είναι ίδια, αλλά είμαστε εδώ με φοβερές εκπτώσεις ή προσφορές για να βοηθήσουμε να γίνει η μέρα όλων πιο φωτεινή και χαρούμενη!

Τι έχει αλλάξει στη συσκευασία ενός πακέτου πριν αποσταλεί στον πελάτη;

Από αισθητικη τίποτα, αλλά από προστασία πολλά. Φοράμε πάντα γάντια, η επιφάνεια που συσκευάζουμε είναι απολυμασμένη και φυσικά ακολουθούμε κάθε κανόνες για την προστασία από τη μετάδοση του ιού. Έχει και το online shopping τη δική του μορφή καραντίνας, όπως πρέπει!

Έχετε παρατηρήσει παράπονα πελατών για ενδεχόμενες καθυστερήσεις εξαιτίας του φόρτου εργασίας των courier;

Ναι, υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά και η εταιρεία που συνεργαζόμαστε, κάνει το μέγιστο δυνατό. Σκεφθείτε πως είμαστε όλοι στο σπίτι και όλοι αγοράζαμε ή αγοράζουμε online σχεδόν τα πάντα!

Έχετε κάποια σχετική ενημέρωση για καθυστερήσεις από τη συνεργαζόμενη εταιρεία courier;

Όπως μας ενημερώνουν, υπάρχει μία καθυστέρηση 2- 3ημερων (περίπου).

Τι θα προτείνατε στο κοινό;

Να μην αγχώνεται για την παράδοση. Όλα δρομολογούνται με πρόγραμμα και με συγκεκριμένο κωδικό αποστολής για να παρακολουθούν την πορεία του πακέτου τους.